Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 28 november 2015

"Det går att bli fri det förflutna"



Författaren Doris Dahlin har fått stor uppmärksamhet för sina uppväxtskildringar från Härnösand. I början av veckan var hon tillbaka i hemstaden för att på Sambiblioteket berätta om sin senaste roman.

Den heter Himlen bar inga moln, och är sista delen i en serie om fyra böcker, som inleddes med succéromanen Skammens boning. De fyra romanerna hänger löst ihop, och de behandlar samma teman, unga människors utsatthet med trasslig uppväxt och problematiken kring sexuella övergrepp.

-          Unga flickor är mycket utsatta idag, det finns en stark utseendefixering, och så har vi internet och annan modern teknik, som videokameror, många mår riktigt dåligt, det är ett stort problem, säger Doris Dahlin.

Karaktärerna i Doris Dahlins romaner brottas alltid med ouppklarade problem från det förflutna. Våra tidigare erfarenheter kastar en lång skugga över nuet. Många gånger på ett negativt sätt, de skapar ett upprepningstvång och mer eller mindre motiverade rädslor, men det går också att vända trista upplevelser till något positivt, det finns exempel på människor som har kompenserat onda gärningar tidigt i livet med att uträtta mycket gott senare.

-          Man behöver inte vara slav under det negativa som har hänt, det går att bli fri från det förflutna, säger Doris Dahlin.
-          Livet är mycket skört, det gäller att ta det tillvara.

Härnösand är en återkommande plats i Doris Dahlins romaner, och igenkänningsfaktorn kan vara ganska hög. Men det är viktigt att även andra kan identifiera sig med platsen, och därför blandar hon verkliga platser och personer med fiktiva.


-          Det står en författare fritt att hitta på och knycka från andra, säger Doris Dahlin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar