Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 7 oktober 2015

Jazzstipendium till ung trummis från Härnösand



Onsdag kväll på Metropol bjöd Öbacka Jazz & Blues på förstklassig ung jazzmusik och stipendieutdelning.

Kvällens första band var David Kontra Trio, som nyligen vann jazzfinalen för unga musiker på legendariska Fasching i Stockholm. Trio består av David Kontra på gitarr och Jonathan Eriksson på bas, båda från Sundsvall, och Jakob Bylund från Härnösand på trummor.

Och som av en tillfällighet var det just Jakob Bylund som tilldelades Öbacka jazzstipendium. Det delas ut en gång om året sedan fyra år till en lovande jazzmusiker med rötter i Härnösand som är under 25 år. I motiveringen lägger man framför allt märke till ordvändningen ”mångsidighet och kreativitet”.

Jakob Bylund är 19 år gammal, född och uppvuxen i Härnösand, där han gick ut estetiska linjen vid Härnösands gymnasium.

-          Musik var min grej från tidig barndom, och jag började spela trummor när jag var nio, säger Jakob Bylund.

Jakob har spelat med LUST, Länsungdomsstorbandet som blev svenska mästare 2005 och 2012, där också David Kontra var med, under ledning av Fredrik Norén, något som har betytt mycket för hans utveckling.

Han fastanade tidigt för jazzen, det är en musik där allt kan hända, säger han, spelsättet bygger på kommunikation och det gäller hela tiden att lyssna av sina medspelare.

Det var verkligen en fröjd att lyssna på David Kontra Trio med deras ungdomliga lekfulla spelglädje i kombination med stor musikalisk skicklighet. Jakon Bylunds trumspel är känsligt och fokuserat, han spelar med en självklar auktoritet utan stora åthävor, och hans smidiga övergångar binder ihop låtarna till samspelta helheter.

Jakob har nyligen påbörjat en jazzutbildning vid Skurups folkhögskola, som anses vara en av de bästa skolorna. Han gläds mycket åt Öbackastipendiet och ser det som både uppskattning och stöd och en bra motivering att fortsätta.

Efter avslutade studier planerar han att bli jazzmusiker på heltid.

-          Jag vet att det är svårt, men tror det kommer att gå om jag arbetar hårt. Ingenting är gratis, säger Jakob Bylund.


Onsdagskvällens andra band var Charlotta Burnin´ trio som spelar en gränsöverskridande jazzinspirerad av Made in Sweden, Solar Plexus och Ledd Zeppelin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar