Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 7 oktober 2015

Lättillgänglig, berättande konst med lokala motiv



Intresset ökar med kvadraten på avståndet. Det är först när man har lämnat sin hembygd som man inser dess betydelse. Det gäller i varje fall konstnären Helena Sundin, bördig från Käxed utanför Docksta och sedan länge bosatt i Stockholm. Hennes konst präglas av barndomens minnesbilder och är starkt inspirerad av landskapet kring Skuleberget.

Helena är född i Härnösand men flyttade som tioåring till Käxed. Länge stod hennes håg till musiken och hon hade tänkt söka in till Musikhögskolan, men någon gång under gymnasietiden kom hon underfund med att det där med att öva flera timmar om dagen var nog inte hennes melodi. Det blev istället konst, friare och med bildens mer direkta uttryck.

Det blev konststudier i Holland, först i Breda och sedan i Amsterdam, och hon avslutade sin utbildning i Umeå. Hon är också bildlärare, en bra kombination, tycker hon, det blir så ensamt annars.

Det är första gången som hon ställer ut i Kramfors. Hon själv presenterar sin konst som lättillgänglig, med berättande historier, och det är bara att instämma.

Helena Sundin arbetar mycket med blandteknik, akvarell, gouache, akryl. Färgskalan är nedtonad, stämningen eftertänksam. Det är mycket landskap, och inspirationen från Höga kusten är påtaglig. Så gott som alla tavlorna har ett ansikte, oftast ett flickansikte, eller andra gånger personer, flickor, i helfigur, infällda någonstans i bilden.

Det skapar dubbla perspektiv, bilden ses både inifrån och utifrån, och betraktaren blir själv sedd!

Utställningen har titeln ”Mot fyren” och blinkningen mot Virginia Woolf är explicit. Helena Sundins bilder har ett existentiellt tema, och referensen till Woolf skänker det ytterligare en dimension.

Och som hon själv påpekade, utställningen hålls i en lokal intill ett bibliotek, i ett rum för berättelser.

Men det är mer än så. Det finns flera bilder av fyren på Högbonden, och det visar sig att Helenas farmor har levt där under många år. Så knyts samman generationer, platser och teman. Det sker på ett finkänsligt, nästan diskret sätt, utan stora åthävor, med försiktiga penseldrag.


Utställningen i Kramfors konsthall pågår fram till den 7 november, och alla intäkter från försäljningen skänks till SOS-barnbyars katastroffond till hjälp för barn på flykt i Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar