Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 26 februari 2011

Styresholmsspelet återuppstår


Det repeteras teater för fullt i Prästmon. Efter flera års uppehåll ska nu föreningen Styresholmsspelet sätta upp den irländska klassikern ”Hjälten på den gröna ön”. Den här gången har man fått mycket hjälp från Scenkonstbolaget.

År 2005 spelades det teater sist i Styresholm. Då var det pjäsen ”Tidens tro” om häxprocesserna i trakten. Men det händer mycket annat på Styresholm hela tiden.

- Vi har många andra arrangemang, ett tag hände det något varje månad, och det drog mycket folk, berättar Gun Bengtsson, aktiv i föreningen, och också den som håller i trådarna i allt som har med den nya pjäsen att göra.

Scenkonstbolaget Västernorrland stöttar med regissör, scenograf och maskör. Tomas Melander är regissör, och han anser att irländaren Synges klassiska ”Hjälten på den gröna ön” passar utmärkt att spela på Styresholm:

- Den har en landsbygdens grundton, med en stark beröring med glesbygd som ligger långt borta.

Det finns fler skäl som gör ”Hjälten på den gröna ön” aktuell också i vår tid, trots att pjäsen har mer än hundra år på nacken.

- Den ger uttryck åt vårt behov av hjältar, vi älskar att identifiera oss med hjältar, säger Tomas Melander. Dessutom beskriver pjäsen en klassisk generationsmotsättning, med starka förtryckande fäder som står i vägen för unga människors kärlek.

Ensemblen består enbart av amatörer. Det är tolv personer som kommer både från Kramfors och från Sollefteå. ”Det bästa av det mesta”, säger Tomas Melander skämtsamt, och påpekar att han har erfarenhet sedan tidigare med att arbeta med amatörteater.

En av Sollefteåborna är för övrigt Inger Eldeklint, som har arbetat under många år som journalist på Tidningen Ångermanland.

Premiär för pjäsen beräknas äga rum den 26 juni på Styresholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar