Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 3 februari 2011

Ett begåvat kräk skändat


Kultur-Argentina är i uppror. På omslaget till den chilenske författaren Eduardo Labarcas senaste bok El enigma de los módulos (Modulernas gåta) urinerar denne på Jorge Luis Borges´grav på kyrkogården i Genève
.
Labarca är en journalist och författare som har skrivit många böcker, både skön- och facklitteratur, och är översatt till flera språk. Efter kuppen 1973 lämnade han Chile, och arbetade bland annat för Radio Moskvas chilenska program.

Till The Guardian säger han att bilden är arrangerad, och att strålen som man ser på bilden kommer från en vattenflaska han håller undanskymd i handen. Han säger att pinkandet på graven var en ”legitim konstnärlig handling”, och att omslaget står i överenskommelse med bokens innehåll.

Labarca säger också att Borges var en stor författare, men att han känner ”fullständig förakt för honom som medborgare”, eftersom Borges litterära talang inte motsvarade hans beteende som människa.

Argentinaren Borges anses som en av 1900-talets största författare. Samtidigt var han ökänd för sina sexistiska och rasistiska åsikter. Han uppträdde flera gånger offentligt med den argentinska militärjuntans ledare. Efter ett möte med Pinochet berömde han honom för att ha räddat frihet och ordning i Chile.

Kan en person vara en stor författare samtidigt som han/hon hyser de mest avskyvärda åsikter? Den debatten har sin aktualitet med Mario Vargas Llosa.

Det var nog tur att Borges aldrig fick Nobelpriset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar