Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 29 april 2010

Ingen dans på rosor


ROMAN
Graceland
Chris Abani
Översättning: Roy Isaksson

Celanders förlag, 2009


Unge Elvis älskar att dansa. Hans dröm är att kunna försörja sig på dans, gärna något mer avancerat än den Elvisimitation han gör – inte särskilt framgångsrikt – på Lagos gator för att kunna försörja sig.
Romanen Graceland av den nigerianske författaren Chris Abani utspelar sig på två plan. Dels i en småstad under Elvis barndomsår, dels när han har hunnit bli 16 år i Lagos, staden som är ”till hälften slum, till hälften paradis”.
Med sin alkoholiserade far, som befinner sig i ett tillstånd av snabbt förfall, bor Elvis i slummen. Här råder misär, arbetslöshet, kriminalitet och framför allt hopplöshet. Det är i hög grad männens värld, där våld och sexuella övergrepp tillhör vardagen. I bakgrunden lurar traumatiska erfarenheter från Biafrakriget, där många var med som pojksoldater.

Elvis är en generös och omtänksam person med hjärtat på rätta stället. Men i sin strävan att skapa sig en dräglig tillvaro, lämna slummen och kunna hamna i den del av staden som är ”paradis”, hans eget Graceland, blir han indragen i skumraskaffärer av den grövre kalibern: knark, organhandel och trafficking. Han sticker och hamnar därmed i konflikt med den korrumperade elit som tack vare sina kontakter kan berika sig på den omänskliga hanteringen. Det återstår ingenting annat för Elvis än att fly staden och så småningom också landet.

Chris Abani skriver en tät prosa som inte väjer för det drastiska och grymma. Samtidigt tecknar han personporträtten ömsint och med varsam hand, alla karaktärer i romanen är människor av kött och blod, med sina brister och förtjänster, också i svåra stunder. Utom möjligen de värsta skurkarna.
Det är en fin roman som fångar in ett stycke verklighet som är vardag för miljoner människor.


Publicerat i Flamman 2010-17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar