Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 27 juli 2011

Debutant med säker blick


ROMAN
Fara vill
Elin Ruuth
Bonniers

Resandet är ett självklart inslag i det moderna samhället, och rörlighet ett honnörsord. Få människor framlever sina liv där de föds. Man flyttar, för utbildningen, kanske för äventyret, ibland av nödtvång efter arbete. Det finns en uppenbar ambivalens i själva förflyttningens väsen.

Debuterande Elin Ruuth tar vara på det redan i titeln till sin roman, som fyndigt heter Fara vill. Samma fyndighet präglar hela boken. I små korta stycken skriver Ruuth om sina filosofiska funderingar kring världens mysterier och livets hemligheter. Det är klurigt och underfundigt, med en associativ språkglädje – jag har själ, jag har skäl – kombinerad med mod och precision i uttrycket.

De existentiella reflektionerna beskriver i sig en resa, mellan Luleå och Malmö, längs med en nord-sydaxel, ut i den stora vida världen, och alltid med Elin Ruuth som en självklar utgångspunkt. Aldrig självupptagen, ständigt avväpnande uppriktig. Här går upptäckarglädjen hand i hand med plötsligt drabbande känslor av hemlöshet.

Mycket handlar om individens utsatthet i det moderna samhället, och hur svårt det kan vara med relationer i en förljugen värld – man måste vara beredd att följa med någon vartsomhelst, eller åtminstone hem.

Här finns ingenting av ungdomens tvärsäkerhet, utan en attityd av relativism, med en frisk skepsis som genomskådar den offentliga lögnens dimridåer och förenklade lyckorecept. Samtidigt vågar hon ifrågasätta den heliga vetenskapens totalitära pretentioner.

Allt detta serverat med säker blick och drastisk humor. En debut som lovar mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar