Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 12 juli 2011

Huset som folket i Frånö byggde


För några år sedan ansökte Frånö folkets hus hos länsstyrelsen att få huset klassat som ett byggnadsminnesmärke. Ansökan avslogs, med motiveringen att alltför många ombyggnader har genomförts och att därmed hade huset förändrats alldeles för mycket från sitt ursprungliga skick. Som plåster på såren beviljade dock länsstyrelsen medel som skulle bekosta en konstnärlig dokumentation av Frånö folkets hus. Uppdraget gick till konstnären Janne Björkman från Kramfors och grafiska formgivaren Susanne Ekelund från Härnösand.
- Vi ville inte bara göra vanliga tråkiga upplysningsskyltar, utan mera något eget, som skulle passa på en ful vägg, säger Janne Björkman.

Janne plöjde massor med material på landsarkivet och föreningsarkivet. Där kom han i kontakt med Frånöbon Uno Söderlund, som kunde erbjuda tillgång till högintressanta dokument, bland annat hela det arkiv som förra bibliotekschefen och Frånöentusiasten Maj Jonsson hade lämnat efter sig.
Tillsammans med Susanne gjorde Janne ett urval. Det var en process som tog ett år. Resultatet blev fem stycken tavlor om Frånö folkets hus mer än hundraåriga historia, som hänger på väggen till höger om ingången.

Tavlorna består av gamla foton, texter från tidningar, bland annat annonser för olika arrangemang, vykort, och sist men inte minst en text ur Birger Normans ”Ådalen 31”. Den första tavlan är en introduktion som skildrar husets tillkomsthistoria, ”Ibland hann vi äta, ibland inte”, berättar en arbetare som var med och byggde huset på ideell basis efter jobbet.
Sedan berättar varannan tavla om politik och varannan om fest och nöjen.
- Det rika kulturlivet hade en central roll i Frånö folkets hus hela verksamhet, säger Janne Björkman.

Den andra tavlan berättar om allt som hände här i huset under alla dessa år. Det var utställningar, politiska möten, fackliga möten, marknader, brottningsmatcher, danser, teaterföreställningar basarer, filmvisningar, bibliotek, bingo, föreläsningar, revyer, diskotek, bordtennis, tivoli. Med mera.
Sedan är det dags för berättelsen om dans och fest, eller som det stavades på den tiden, ”FÄST”. Och återigen tar allvaret vid med Ådalen 31. Det här är det moderna Sveriges kanske mest dramatiska händelse. Fokus ligger naturligt nog på platsen där skotten föll i Lunde. Det är den tragiska berättelsens slut, men den har också en början, och den är för alltid förknippad med Frånö folkets hus. Det var här man samlades, här som fackföreningsledarna höll möte då generalstrejk diskuterades, medan den otåliga massan av arbetare tågade iväg mot strejkbrytarnas logi i Lunde, där militären och deras kulsprutor väntade.

När Janne och Susanne åtog sig uppdraget kände de inte till att läget var krisartat sedan länge för Frånö folkets hus. Tavlorna sattes upp nästan samtidigt med att det definitiva beslutet om nedläggning och försäljning av huset fattades.
- En tillfällighet som ser ut som en tanke, säger Janne.
Något som däremot inte är någon tillfällighet är att tavlorna skapades av smålänningen Janne och skåningen Susanne.
- Ådalen har alltid varit en inflyttningsbygd, säger Janne.
De inflyttade, och hemvändare, har ofta en skarpare blick för det som de infödda tar för givet och kanske knappt ser längre. Och genom att upptäcka och dokumentera historien skapas också nya förutsättningar för framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar