Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 27 februari 2010

Han visade lögnens Sverige


Gellert Tamas, journalist och författare, blev mycket uppmärksammad i höstas för sin bok ”De apatiska”. På torsdag kväll var han på Sambiblioteket i Härnösand och berättade om boken och sitt arbete med den.

Det började med en undersökning av hur utvisningshotade barn behandlas, först för TV4:s ”Kalla fakta” och senare för SVT:s ”Uppdrag granskning”. Under tiden kom frågan om de apatiska barnen alltmer att hamna i den politiska debattens centrum. Ansvariga statsråd, statens utredare, högt uppsatta poliser och ett antal läkare och psykiater hävdade att det förkom simulering och förgiftning, vars syfte var att ordna uppehållstillstånd för familjerna i Sverige.

Gellert Tamas föresatte sig att undersöka hur många sådana fall det fanns. Till sin häpnad upptäckte han att det inte fanns ett enda dokumenterat fall av vare sig simulering eller förgiftning. Myndighetspersonerna for helt enkelt med osanning.
Det var en skrämmande bild av ett lögnens Sverige som Tamas målade upp. Den från högsta håll sanktionerade politiken baserades på lösa rykten, förutfattade meningar, fördomar och rasistiska och högerextremistiska sidor på Internet.

Gellert Tamas visade upp sekvenser från sina tv-program där vi fick se hur högt uppsatta poliser och medicinska experter först hävdar med emfas att barnens sjukdom egentligen är bara fejkad, för att senare erkänna att de har inte träffat några apatiska barn, att de bara gissar, har en ”intuitiv känsla”, och att det är bara ”sånt som alla vet”.

Mötet på Sambiblioteket var välbesökt, och efter föredraget vidtog en mycket livlig diskussion.

Publicerat i Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda (allehanda.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar