Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 14 februari 2010

Ljuset i livet före Döden


Augustprisvinnaren Steve Sem-Sandberg drog fullt hus när han besökte Sambiblioteket i Härnösand på onsdag kväll.

På ett lågmält men ändå intensivt och engagerat sätt berättade han om sin prisbelönta roman ” De fattiga i Łódź”.

Romanen har översatts till drygt 20 olika språk.

- Det viktigaste för mig var översättningar i tre länder: Tyskland, Polen och Israel, sa Sem-Sandberg.

Han hade ingen bra förklaring till varför han skrev den här boken, mer än att det är en fascinerande historia, som ställer viktiga etiska frågor på sin spets.

Łódź är Polens näst största stad, den polska industrialismens vagga, och känt som ”Polens Manchester”. Han trängde nazisterna ihop omkring en kvarts miljon judar på fyra kvadratkilometer. Det specifika med gettot i Łódź var dels att det var närmast hermetiskt tillslutet, dels gettots stora personlighet, juderådets ordförande, Chaim Rumkowski, som likt en oinskränkt härskare över liv och död skötte nazisternas smutsiga utrotningsbyk – i akt och mening för att rädda så många som möjligt.

Han misslyckades, och betraktas av många idag som en förbrytare och en psykopat. Men han var nära att lyckas, och hur skulle domen ha lytt då?

- Det är en fråga som var och en får besvara själv: Gjorde han rätt? sa Steve Sem-Sandberg.

I sin framställning använde Sem-Sandberg unika fotografier från gettot. Dessa hade tagits av den nazistiske kamrer, vars uppgift enkelt uttryckt var att stjäla judarnas egendom. Dessutom var han en begeistrad amatörfotograf, och en icke oäven sådan. Bilderna var länge okända, tills änkan efter kamreren sålde dem till en antikvarie i Wien.

Sem-Sandberg berättade att mottagandet av romanen har varierat mycket starkt, inte minst bland de överlevande från Förintelsen som han har varit i kontakt med. Han betonade att litteraturen hittills har varit alltför inriktad på dem som har överlevt, trots att de utgör ett absolut undantag. Han ville skildra ljuset i livet före döden, och den ofattbara solidaritet som kunde komma till uttryck.

- Framför allt ville jag ställa läsaren inför frågan: Vad skulle jag själv ha gjort? Avslutade Steve Sem-Sandberg.


Publicerat i Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehnda (Allehanda media) 2010-02-04

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar