Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 7 maj 2024

”De avvisade” är en en varning beträffande dagens flyktingpolitik

 



De avvisade
Christoph Andersson
Norstedts

Det finns knappt någon politisk fråga idag som inte kopplas ihop med invandring, samtidigt som det pågår en märklig kapplöpning mot botten om vem som har varit mest restriktiv i sin invandringspolitik. De mest bisarra beslut fattas om utvisning till krigets Gaza (togs dock tillbaka) eller förtryckets Belarus. För varje ut – eller avvisning infinner sig frågan om vad som har hänt dem som drabbats av besluten. Journalisten och författaren Christoph Andersson har gått tillbaka i historien och undersökt ödet för några judar som avvisades från Sverige till Nazityskland under åren 1935 till 1942.

Boken är en hjärtskärande skildring av ett tiotal tyska judars mardrömslika kamp med svenska myndigheter för att få komma in/ stanna i Sverige. Det är människor i olika åldrar, med skiftande yrkesbakgrund. Det de har gemensamt är sekulariseringen, deras judiskhet är i bästa fall ytlig, oftast helt obefintlig. Några är dekorerade krigshjältar från första världskriget, och konservativa tyska patrioter.

Mest frapperande är nog ändå att de samtliga har någon form av anknytning i Sverige, barn, syskon, och framför allt att de alla har någon form av ekonomiska garantier eller tillräckliga medel till sin försörjning.

Ändå körs de ut, om de alls släpps in. Deras öde är obevekligt, de mördas i Förintelsen.

/../

Läs hela texten (ej betalvägg) i Opulens


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar