Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 9 maj 2023

Midsommarnattens förvecklingar på Operastudion i Härnösand

 


Foto: Mathieu Hebeisen

Operastudion Kapellsbergs vårproduktion är uppsättningen av Benjamin Brittens ”En midsommarnattsdröm”, efter Shakespeares klassiska komedi. En pjäs i tiden, på kanske mer än ett sätt, då den råkar också spelas just nu på Kungliga Operan i Stockholm (har de sneglat på Operastudion?). Det är en storslagen satsning som bygger på ett samarbete mellan Operastudion och Norrlandsoperans barn- och ungdomskörer. Förutom sång och musik bjuds även på massor av avancerat skådespeleri och dans med raffinerad koreografi.

Shakespeares pjäs som är förlagan till operan är en sorts kärlekssaga med en blandning av antik mytologi och nordisk mystik i en komedikostym. Det är samtidigt en förväxlingshistoria, som bitvis ligger nära farsen. Vilket för övrigt visar att uppdelningen i ”fin”- och populärkultur är lika artificiell som ointelligent.

I Märit Bergvalls regi har den trolska natten befolkats av skolungdomar som har samlats för att rädda avverkningen av gammelskogen, lämpligt klädda i engelskinspirerade skoluniformer – riktigt snyggt! vilket skapar bra utrymme i handlingen för Norrlandsoperans barn- och ungdomskör.

/../

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar