Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 16 december 2022

Skogen i Dębrzyna. Om krigens och tystnadens förbrytelser

 



Skogen Dębrzyna ligger mellan byarna Grzęska och Świętoniowa i sydöstra Polen. Här förekom strax efter krigsslutet 1945 en rad mord på personer som återvände från tvångsarbete i Tyskland. Alla visste vilka som var de skyldiga, men det rådde – och råder fortfarande – en tystnadens kultur. Den prisbelönte polske journalisten Rafał Hetman (1) har i sin reportagebok ”Skogen närmar sig långsamt. Vem mördade efter kriget i Dębrzyna” (Las zbliża się powoli. Kto po wojnie mordował w Dębrzynie) försökt genom att skildra traktens historia besvara frågan vilka som var mördarna. Boken är samtidigt en reflektion över vad som bildar vårt kollektiva minne.

Området där skogen liggen finns i periferin, länge fattigt och efterblivet, än idag räknas det till Polens mer eftersatta. Befolkningen bestod huvudsakligen av småbönder som bodde i usla hus, det rådde misär och sjukdomar grasserade.

Skogen var ett inhägnat privatområde som tillhörde stormagnaten greve Lubomirski. Han höll ett fasaneri där, och bedrev nöjesjakt med inbjudna gäster från samma nobla kretsar.

Situationen för lokalbefolkningen försämrades ytterligare under den nazistiska ockupationen. Redan 1942 började det dyka upp flyktingar undan de ukrainska högernationalisternas etniska rensningar. I deras kölvatten kunde det komma beväpnade milismän från Ukrainska upprorsarmén som trakasserade de lokala bönderna.

I ett tidigt skede av ockupationen bygger tyskarna ett sidospår för järnvägen för att underlätta för tågtrafiken på sträckan Kraków-Lwów (numera Lviv). Sidospåret kommer att spela en viktig roll för det som ska hända.

/../

Läs hela texten (ej betalvägg) i Dixikon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar