Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 22 maj 2022

Obalansen mellan stad och land skapar problem – dags att vända på kartan

 


En kulturkonferens hölls på Sambiblioteket i Härnösand under torsdagen. Rubriken för dagen var ”Kris, kraft och kultur”. Konferensen är en del av projektet ”Art Along 6263” som är ett nätverk för kulturlivet längs med 62:a och 63:e breddgraden.

-          Vi fortsätter att undersöka relationen mellan centrum och periferi, det som vi gärna kallar för ”att vända på kartan”, säger konstnären Andreas Brännlund som står bakom projektet.

Men även mer allmänna frågor kring kulturens villkor fick plats under konferensen. Jon Brunberg från Konstnärernas Riksorganisation (KRO) berättade på länk om situationen för konstnärer efter pandemin. Även om det har skett en liten minskning är branschen i stort sett intakt. Men det kan inte uteslutas att det kan bli negativa konsekvenser på lite längre sikt, och ersättningsnivåerna är fortfarande mycket låga, och många konstnärer har det svårt ekonomiskt.

-          Det behövs mer medel till framför allt regioner och kommuner, säger Jon Brunberg.

Inför höstens val planerar därför KRO en egen kampanj som tar upp de frågorna.

Också på länk talade Terese Bengard från organisationen Hela Sverige ska leva. Deras verksamhet går ut på att bredda bilden av landsbygden, arbeta för bättre balans mellan stad och land, och att stötta den lokala utvecklingen.

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar