Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 21 maj 2022

I Madame Rosas vård




Idag är det Emile Ajars födelsedag.

Han är den enda personen som någonsin har vunnit det mest prestigefyllda franska litteraturpriset Prix Goncourt två gånger. Det är helt emot reglerna och anledningen till att det lyckades var att Èmile Ajar är en pseudonym. Författaren Romain Gary vann priset 1956 för romanen ”Himlens rötter”, och som Èmile Ajar 1975 för ”Med livet framför sig”.

 Gary hette egentligen Roman Kacew. Han var född 1914 i Vilnius i Litauen och kom till Frankrike i 14 års åldern.

”Med livet framför sig” (Norstedts, övers: Bengt Söderbergh) är berättelsen om judinnan Madame Rosa. Hon är en åldrad prostituerad som har överlevt Auschwitz, och försörjer sig på att ta hand om ”horungar” mot betalning. Historien berättas av den arabiske pojken Momo, och i centrum står hans vänskap och ömsesidiga beroende med Madame Rosa.

Det är i många stycken bisarr historia om skeppsbrutna existenser i Paris fattigkvarter. Allt berättat på Momos oefterhärmliga språk som är en märklig blandning av slang, barnspråk, uppsnappat ”finspråk" och brådmoget filosoferande. Översättningen är för övrigt totalt tonsäker.

Romanen är en enastående uppvisning i humanism, med en kompromisslös stämning av värme, humor och mänsklig tragik. Den filmatiserades 1977 under titeln ”Madame Rosa”, med Simone Signoret i en oförglömlig rollprestation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar