Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 4 augusti 2020

Regionen köper konst under coronakrisen – verk av 26 konstnärer för 250 000 kronor: "det är jätteviktigt att få något sålt alls"




Många konstnärer blir påverkade av pandemin, inte minst ekonomiskt. För att stötta Region Västernorrlands bild- och formkonstnärer under coronapandemin beslutade regionen att avsätta 250 000 kronor av den årliga konstbudget till konstinköp från lokala konstnärer i Västernorrland tidigare i vår. Konstnärer fick sedan presentera sina verk och nu har det köpts in konst från lokala konstnärer runt om i länet.

Inte mindre än 78 ansökningar inkom, och 26 valdes ut, 16 kvinnor och tio män, med en någorlunda jämn spridning över länets kommuner.

- Det viktigaste urvalskriteriet för oss var att den sökande är en yrkesverksam konstnär, säger Eva-Leena Skarin, konsthandläggare vid Region Västernorrland.

De andra kriterierna var kvalitet, fördelning, geografisk och könsmässig, motiv, viktigt inte minst då det måste fungera i sitt sammanhang, som allt som oftast är regionens egna lokaler, framför allt inom vården, och slutligen ville man undvika att en och samma konstnär erhöll fler stöd från annat håll.

250 000 utslaget på 26 konstnärer kan tyckas vara lite pengar. Eva-Leena Skarin instämmer, men påpekar att det helt enkelt inte finns mer medel att tillgå. Hon säger också att konstnärer är - tyvärr! - vana vid små omständigheter, och att hon har bara mött positiva reaktioner, de berörda konstnärerna är bara glada och tacksamma.


Läs hela texten i Allehanda.se




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar