Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 14 juli 2020

Nyinvigning av banbrytande utställning på Mannaminne – Anders Åberg skapade delaktighet





1973 skapade Anders Åberg utställningen ”Land du välsignade”. Det var en helt ny slags utställning, som helt förändrade museivärlden i Sverige. Den gick runt i Sverige under många år. En del av den hamnade på Mannaminne. Nu har den renoverats och återinvigts tillsammans med en helt ny del av den ursprungliga utställningen.
Den för sin tid helt unika med Anders skapelse var dess tredimensionella utformning. Besökare kunde gå in i utställningen, känna sig som en del av de historiska miljöerna, möta den tidens människor i helfigur.
För oss vana vid verklighetstrogna datoranimationer är det förstås inte så märkvärdigt längre, men inslaget som idag skulle närmast kallas för interaktivt, var helt sensationellt då 1973, väckte mycket uppseende och kom att bilda skola för framtiden.
Istället för dagens spektakulära spetsteknologi använde Anders Åberg sin häpnadsväckande hantverksskicklighet med sina numera så uppskattade träskapelser, minutiöst detaljerade och tillverkade med traditionella tekniker av högsta kvalitet.


Läs hela texten i Allehanda.se




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar