Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 6 maj 2020

När massmord blir en industri som alla andra: "Löjligt groteskt och utstuderat sadistiskt"





Sonnenschein
Daša Drndić
Övers: Djordje Zarkovic
Rámus.

Det är en roman om minnet. Den utspelar sig på den lilla landremsan i ett gränsområde vid Adriatiska havet där alla orter har namn på många språk. Som Gorizia som huvudpersonen Haya Tedeschi kommer ifrån, och som också heter Görz, Gorica, Gurize, Guriza. Här är krig ett normaltillstånd, och livets mening är att överleva.
Kroatiska Daša Drndić berättar rapsodiskt, romanen är som ett kalejdoskop, varje gång man vrider det framträder nya fasansfulla mönster av ondska och lidande. Med en obändig språklig energi skildrar Drndić bödlarnas och deras brott, knappast någon går fri, det finns många skyldiga.
Den italienska fascismen, den bisarre poeten D´Annunzio som förlänas ett giftigt nidporträtt, den svenska skådespelerskan Kristina Söderbaum, tyska storföretag, järnvägstjänstemän som planerar tågtrafiken med särskild hänsyn till transporter till förintelseläger, de kristna kyrkorna, goda medborgare i det neutrala Schweiz som störs av oväsendet från tågvagnar med judar och romer på väg från Italien österut.

Läs hela texten i Allehanda.se

Foto: Rámus förlag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar