Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 13 maj 2019

Premiär för Teater Viljans första uppsättning: "Ett nytt och spännande bidrag till teaterlivet i Örnsköldsvik"





Vad händer när berättelserna tar slut? För Scheherazade är det ödesdigert, det innebär döden. Men det finns alltid en liten fågel som kommer flygande från okänt håll och kvittrar fram en ny historia. Nog så tacksamt då Scheherazade är redan uppe i drygt 980 berättelser och nätter, och förutom den uppenbara risken för avrättning, är faran överhängande att de nya berättelserna kan bli en smula långsökta.

Det är inom de ramarna som Teater Viljans uppsättning av Henning Mankells ”Kakelugnen på myren” utspelar sig. Det är en tuff utmaning, varje berättelse är en egen separat scen, och sammanhanget där de ska hänga ihop är inte alldeles uppenbart.

Innehållet är starkt symboliskt laddat. Det börjar med den Jesusliknande främlingen som vill sätta eld på myren för att värma alla som fryser. När han misslyckas tar han till drastiska metoder. Sedan fortsätter det med tunga, existentiella frågor. Rädslan för döden, oförmågan att leva, nyfikenhetens pris, den mellanmänskliga kommunikationens svårighet, för att inte säga omöjlighet.

Läs hela texten i Allehanda.se

Foto: Katarina Östholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar