Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 17 maj 2019

Mäns våld mot kvinnor tema på scenkonstbiennalen: "Kriget fortsätter på hemmaplan, inom familjen"





Scenkonstbiennalens rika program bjöd också på ett par studentproduktioner. En av dem var ett examensarbete från Scenskolan i Malmö, ”Aulis-Troja-Argos”, som spelades på Fyren i Härnösand onsdag och torsdag. Examensföreställningar är ofta intressanta, med en hög ambitionsnivå och stor dos originalitet.

Pjäsen är en slags hybrid, ett sammandrag av sex olika pjäser av de klassiska grekiska tragöderna: Aischylos, Sofokles och Euripides. Resultatet är en tvåaktare som följer det kungliga brödraparet Agamemnon och Menelaos och deras närmaste från avfärden mot Troja till hemkomsten ett antal år senare.

Det blir lite märkligt, definitivt ovant, med en paus redan efter 45 minuter. Inte heller helt lätt att förstå varför pausen måste vara i drygt 20 minuter.

Men rent tematiskt hänger det ihop bra, särskilt i första akten. Här står mäns våld mot kvinnor i fokus, och det börjar med kungadottern Ifigenia i Aulis, som offras för att den grekiska flottan ska kunna avsegla till sitt krig i det fjärran Troja.

Läs hela texten i Allehanda.se

Foto:Pressbild


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar