Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 19 februari 2019

Italiensk dragspelsmästare tolkade barocken





Ådalen är dragspelets Mekka som har haft en lång rad dragspelskungar, och det är oftast deras musik som spelas. Det är betydligt mer sällsynt med klassisk musik, i synnerhet inte från barockeran. Men på fredag kväll kunde Härnösands musiksällskap bjuda på en dragspelsvirtuos specialiserad på just äldre musik. Det var den italienske professorn Giorgio Dellarole från konservatoriet i Parma som gav en solokonsert i Röjåssalen på Kapellsberg.

Giorgio Dellarole är mångårig vän med Ådalens egen dragspelskung Jörgen Sundeqvist, och det var tack vare deras nära kontakt som den italienske världsartisten kunde lockas till Ångermanland.

Dellarole har sedan ett tjugotal år tillbaka specialiserat sig på att studera och tolka äldre musik från framför allt barockperioden. Han spelar på ett alldeles unikt dragspel som är stämt i 415 hertz, mot normalt 442, och har så kallad Valottitemperering, det vill säga en temperering introducerad av den italienske organisten och kompositören Francesco Valotti under 1700-talet. Den kan låta en aning ovant, med vissa tonarter ostämda.

Genom att spela äldre musik på ett i grunden modernt instrument lyckas Giorgio Dellarole att få fram nya spännande tolkningar och nya intressanta varianter av barockmusikens mästare.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar