Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 16 januari 2019

Varken snille eller smak när Frostenson vill ha livslångt underhåll från Svenska Akademien





Följetongen om Svenska Akademien fortsätter, och den präglas av föga snille och ännu mindre smak. Det senaste inslaget är Katarina Frostensons bud – framfört stilenligt genom en kändisadvokat - att hon är beredd att avgå frivilligt, men på villkoret att hon "kan försörja sig och fortsätta sitt värv som lyriker”. Vilket i klartext betyder att för att slippa hennes illustra närvaro i sina led måste Akademien pröjsa ett fett underhåll till henne resten av hennes liv.

Inte helt otippat dröjde det inte länge förrän upprörda röster höjdes, inte minst i sociala medier.

Frostenson anklagades för utpressning, bristande moral, girighet, hyckleri, brott lönar sig, med mera.

Det är lätt att instämma i upprördheten och dela indignationen. Även om hon bedyrar sin oskuld har hon uppenbarligen varit jävig när hon deltog i beslut som beviljade ekonomiskt stöd åt kulturföreningen Forum som drevs av hennes make, hon har högst sannolikt känt till den äkta mannens eskapader, och det är tämligen troligt att hon har läckt Nobelpristagare.

När hon i det läget kräver ersättning för att avgå ”frivilligt” är det ganska magstarkt. I synnerhet som hon står inte på bar backe precis. Förra året fick hon 240 000 från Författarfonden, hon lär hon blivit erbjuden 13 000 i månaden av Akademien, tillsammans med övriga intäkter som hon ju rimligen har blir det en anständig inkomst, inget sus och dus förvisso, men ungefär i nivå med vad folk tjänar i genomsnitt i Sverige.

Och kanske mer därtill. Hennes taxerade inkomst för 2017 var 729 200. Dessutom kan hon snart gå i pension.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar