Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 22 december 2018

Samhällskritiker och poet med kärlek till landsbygden – nu fyller Kramforsförfattaren Erik Sjödin 100 år





Igår, den 21 december, var det 100 år sedan Erik Sjödin föddes. Som vass samhällsdebattör och poet med en självklar anknytning till Ångermanland och Kramfors framstår han som en av sin samtids mer intressanta kulturpersonligheter.

Erik Sjödin var född i Malmberget, men försvarar med lätthet sin plats som Kramforsförfattare. Han hade en stark anknytning till Ångermanland, båda hans föräldrar var från landskapet, hans mor var från Fjällsjö, medan fadern var bördig från Torsåker – och då är vi redan i nuvarande Kramfors kommun.

Sjödin föddes 1918, den 21 december, årets kortaste och mörkaste dag, eller som han själv föredrog att uttrycka det: ”dagen då ljuset återvänder”. Han blev tidigt, redan som fem-sexåring, föräldralös, och växte upp hos släktingar i Jansjö, visserligen Jämtlands län, men landskapet är Ångermanland.

Erik Sjödin behöll livet genom kärleken till byn, och den skildras i flera av hans dikter. Han gick bort 2009, drygt 90 år gammal. Han är far till författaren Anders-Petter Sjödin och farfar åt förra SSU-ordföranden Anna Sjödin.

Läs hela texten i Allehanda.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar