Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 4 december 2018

Precision på liten yta





Sedan 20 år tillbaka har Norrdans ett eget operativsystem som man använder på första advent. Det är en skyltfönsterföreställning, och namnet har en viss likhet med ett mycket välkänt IT-system. Med korta koreografier på en liten yta välkomnar dansarna en stundande högtiden, samtidigt som man kommenterar det gångna årets händelser, liksom livet i stort.

Årets Windows bjöd på sex korta scener, med Harlan Rust och Yukiko Masui som koreografer med tre vardera. De fyra dansarna som uppträdde gör alla sin praktik hos Norrdans under säsongen 2018/19.

Dans på en så liten yta kräver en stor precision och nära samspel. Det var imponerande hur väl dansarna förstod att använda det minimala utrymmet, med ett välavvägt rörelseschema och överraskande smidighet. Annars är väl risken påfallande att en starkt begränsad yta tvingar fram en viss kantighet.

Tematiken för årets Windows var befriande spretig. Några av scenerna hade ett universellt tema, som Harlan Rusts ”Sculpting us” om hur vi formar oss själva i samspel med andra i en slingrande skapelseprocess, och hans ”Really realise what´s real” – fyndig rubrik! – med kluriga frågor kring människans sammansatta karaktär. På ett humoristiskt sätt anknöt scenen också till julen.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar