Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 16 januari 2018

Vibeke Olsson tilldelas fint pris




Idag har min vän författaren Vibeke Olsson tilldelats Sundsvalls Tidnings och SCA Forests Jubileumsstipendium.

Juryns motivering:

"Vibeke Olsson Falk får 2018 års jubileumsstipendium för att hon med böckerna om Bricken och sågverksepoken skänkt Medelpad ett efterlängtat landskapsepos, som ger vår region tillbaka dess historiskt rättmätiga plats som en startpunkt för det moderna Sverige."

Grattis Vibeke!

Här kommer utdrag ur några recensioner av böcker i Bricken-serien.

"Handlingen utspelar sig några år efter Sundsvallsstrejken 1879, som fortfarande kastar sin skugga över sågverkssamhället Svartvik. I centrum står flickan Bricken, snart 15 år, dotter till sågverksarbetare med rötter i Västerbotten. Under ett par år får vi följa hennes väg ut i vuxenlivet, en resa som kantas av några tragiska händelser.
Den historiska miljön, framför allt de arbetandes vardag, återges levande och realistiskt. Språket är följsamt, arkaiserande och stundtals nästan bibliskt. Bakgrunden bildas av Vibeke Olssons vanliga käpphästar – folkrörelser som formade det moderna Sverige: arbetarrörelsen, frikyrkorna, nykterhetsrörelsen. /../
Det är frapperande hur aktuell en bra historisk roman kan vara.
/../
Vibeke Olsson blandar stort och smått, politiskt och privat, och låter vardagens poesi blomma ut för fullt. Jag ser redan nu fram emot Brickens fortsatta öden i det nya seklet.
 /../
 Vibeke Olsson äger en förmåga som få att väva ihop det privata med det politiska, den lilla världen med den stora.
Mot storstrejkårets fond fortsätter hon att teckna ett enastående kvinnoporträtt. Hennes Bricken är en arbetarvardagens väldiga kämpe, en heroisk hjälte i den skoningslösa kampen om en bättre framtid för både de närmaste och hela arbetarkollektivet, med den gudomliga nåden och klassmedvetandet som vapen.
Men också hjältar blir gamla, och då var en arbetarkvinna som passerat 30 redan utsliten. Och livet har nya bekymmer och motgångar i beredskap, men kanske också glädjeämnen. Kampen fortsätter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar