Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 26 januari 2018

Einstein på Liseberg




Den stora utställningen
Marie Hermanson
Albert Bonniers förlag

1923 ska Göteborg fira 300 år sedan stadens grundande med en stor jubileumsutställning. Här bjuds det på nöjen och underhållning i stor skala, göteborgare får en chans att åtminstone för en kort tid förtränga stadens obotliga mindrevärdeskomplex, och det presenteras den svenska industrins allt fler framgångssagor. På plats finns ASEA, LM Ericsson, SKF och Bofors, med flera.

Tidsepoken ser också Den Nya Kvinnan göra entré, yrkesarbetande, fri och självständig.

Men det finns andra krafter i rörelse. I krisens Tyskland frodas chauvinism, antisemitism och revanschism, och ett eko av dessa otäcka tendenser sprider sig också till Sverige.

Ibland kan det ta sig de mest bisarra uttryck, som till exempel i motståndet mot den moderna vetenskapen, i synnerhet relativitetsteorin och kvantfysiken, och framför allt mot Albert Einstein – och hans judiska börd.

Nobelpriskommittén fördröjer priset till Einstein, något som idag ter sig fullständigt obegripligt och inte så lite upprörande, och när han väl får det är det märkligt nog inte för relativitetsteorin. Redan då insåg många att det var påtryckningar från nationalistiska och antisemitiska kretsar som låg bakom kommitténs fega agerande.

Men nu ska Einstein komma till Göteborg och hålla sin Nobelföreläsning – ironiskt nog på det nya nöjesfältet Liseberg! Kring detta väver Marie Hermanson en kriminalhistoria, givetvis med happy end, och en tämligen förutsägbar kärlekshistoria i bakgrunden.

Romanen bygger på rejäl kunskapsinhämtning, den är skickligt tidstrogen, fylld med humor och pikanta detaljer, men det som framför allt räddar den från att vara dussinunderhållning är hur den återger de hotande stämningar av antisemitism och antiintellektualism som sakta sipprar in i samhällsatmosfären, och som vi vet med facit i hand kommer att få ödesdigra konsekvenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar