Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 4 april 2016

Tyst teater om terror



Många asylsökande har upplevt dramatiska saker och bär på traumatiska erfarenheter. Uttrycksbehovet är stort. Usama Hussain bor på asylboendet i Gålsjö bruk, och han är dramatiker och filmare från Irak. Han har skrivit en pjäs om olika diktaturers terror av människor.

Usama Hussain står för regin och skådespelare är andra personer från asylboendet. De har precis repeterat föreställningen för Svt Västernorrland, och stämningen är lika kaotisk som entusiastisk. Vi talar omväxlande via tolk eller engelska. Många vill gärna komma till tals, det går inte att ta fel på att det är allvar för de inblandade.

-          De pjäser och kortfilmer som jag gjorde i Irak var ganska politiska, och det är den här pjäsen också, säger Usama Hussain.

Pjäsens titel är Mind never blind, ungefär Sinnet är aldrig blint, och vill förmedla bilden av förtryck av olika religiösa minoriteter, såsom de kristna och yazidier, i Mellanöstern. Men egentligen är ambitionen vidare än så.

-          Diktaturer kan anta olika skepnader, religiösa, militära och politiska, men de förtrycker alltid människor, säger Usama Hussain.

Nio skådespelare är med i pjäsen, de kommer från Irak, Syrien och Sudan. Mounir Aldoss från Syrien spelar en högt uppsatt militär som också är president.

-          En mycket rolig roll, säger Mounir.

Rawa Al Salti är palestinier från Syrien. Hon är nybörjare som skådespelare, och tycker det är fantastiskt att få spela teater.  Hon har en bärande kvinnlig roll, och hennes fyraårige son Jod Khattab spelar också med i pjäsen. Rawa gillar idén med pjäsen.

-          Jag spelar modern vars son faller ner som död, och jag väcker honom. Det är förstås symboliskt, det är folket som ska väckas till motstånd mot diktaturer och förtryck, säger Rawa Al Salti.

Pjäsen saknar ord, det spelas helt tyst med enbart kroppsspråket som uttrycksmedel.

-          Vi vill att alla ska kunna förstå, och kroppsspråket är universellt, säger Usama Hussain.

Mind never blind spelas i Gålsjö bruk på fredag. Lokalbefolkningen från närområdet har bjudits in, och man hoppas på stor tillströmning av publik.


Det finns även planer på fler föreställningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar