Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 17 september 2012

Det är inte lätt eller den judiske antisemiten


Csanad Szegedi är en ung politiker i Ungern. Han är en av grundarna av det högerextrema och nationalistiska partiet Jobbik, som utmärks av aggressiv antisemitism och antiziganism, och även det paramilitära Ungerska gardet. Sedan en tid tillbaka har hans politiska liv, och man får förmoda också det privata, tagit en helt ny och oväntad vändning. Han har nämligen upptäckt att hans mormor var judinna, och hans mammas flicknamn är inte det stolt ungerska Molnár, utan det föga magyariskt klingande Meisels.


Szegedi har sagt ifrån sig alla sina uppdrag inom partiet. Till saken hör att han gjorde det bara några dagar innan partiets extra sammankallade styrelse förväntades fatta ett beslut om att beröva honom alla toppositioner.

Från Jobbiks sida hävdar man med emfas att ett sådant beslut inte motiverades av Szegedis tveksamma ursprung, utan av misstanken att han skulle ha mutat personer för att inte offentliggöra mormoderns judiskhet. Man förnekar alla anklagelser om antisemitism.

Szegedi från sin sida säger att det viktiga inte är ”blodet” utan att uppträda som en sann ungrare. Vilket uppenbarligen försvåras av en judisk mormor.

Szegedi har också meddelat att han ska göra en resa till Auschwitz. Tydligen har han ett starkt behov av det i sin egenskap av jude, något han inte kände som ungrare. Det är lite förvånande eftersom Auschwitz borde vara ett lysande föredöme för ungerska nationalister på hur man löser problemet med romernas ”antisociala beteende”, den kanske viktigaste punkten på Jobbiks politisk agenda.

Szegedi själv har föreslagit, innan han, så att säga kom ut som jude, slutna områden för romer, en metod som praktiserades mycket framgångsrikt av nazisternas inte minst i just Auschwitz.

Trots sitt avhopp vill Szegedi behålla sitt mandat i Europaparlamentet, något som partiet motsätter sig.

Jobbik betyder ”bättre”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar