Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 27 januari 2023

Priset på ett barn; Om överlevande barn efter Förintelsen

 


1939 vid utbrottet av andra världskriget fanns det i Polen omkring en miljon judiska barn i åldern upp till 14 år. 5000 av dem överlevde. En halv procent. (1) Det är fullständigt skrämmande siffror, som är ett vältaligt vittnesbörd om de judiska barnens oerhörda utsatthet. Det var näst intill omöjligt att överleva, och de som mot alla odds ändå klarade sig tvingades att genomgå ett veritabelt helvete som lämnade outplånliga trauman efter sig.

Lidandet tog inte slut ens när kriget var över. Ett fåtal hade turen att klara livhanken tillsammans med sina föräldrar, åtminstone en av dem, men de flesta hade blivit föräldralösa. De hade gömts undan hos polska (någon enstaka gång också ukrainska) familjer eller i kloster. De hade fått nya namn, nya ”föräldrar”, döpts i den katolska tron och uppfostrats i polsk anda, vilket inte sällan inbegrep rabiat antisemitism.

När kriget äntligen var slut uppstod frågan vad som skulle hända med dessa barn: skulle de fortsätta sina liv som polacker, eller skulle de återvända till sitt tidigare judiska liv, ett liv som många av dem hade högst dimmiga begrepp om, ibland inga alls, och som de rent av kunde vara direkt fientliga inställda till.

Av en ren slump hittar reportern och författaren Anna Bikont två skrivhäften i A5-format där en viss Lejb Majzels på uppdrag av Judarnas Centralkommitté i Polen redogör för sitt sökande efter judiska barn i ”polska händer” under perioden maj 1947 till augusti 1948.

/../

Läs hela texten (ej betalvägg) i Dixikon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar