Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 14 januari 2023

En helt onödig film

 


A Man called Otto
Regi: Marc Forster
Manus: David Magee; efter Fredrik Backmans roman ”En man som heter Ove”
Skådespelare: Tom Hanks, Mariana Treviño, Rachel Keller, Manuel Garcia-Rulfo
Originalmusik: Thomas Newman
Foto: Matthias Koenigswieser
Distribution: Sony Pictures

 

Fredrik Backmans succébok ”En man som heter Ove” har filmatiserats i Sverige med Rolf Lassgård i huvudrollen och satts upp på teater med Johan Rheborg på scen. Nu har det också kommit en amerikansk film baserad på romanen, med premiär fredagen den trettonde, i det här fallet definitivt lite av ett olycksdatum.

Föga överraskande har Hollywoodversionen amerikaniserats, Ove har blivit Otto, den iranska invandrartjejen kommer nu från Centralamerika, och den skoningslösa bilkonkurrensen mellan Volvo och Saab råder i stället mellan Ford och Chevrolet. Vilket nog inte känns lika skoningslöst.

Så långt bara kosmetiska ändringar. Dessvärre finns det andra av större dignitet, framför allt har man helt raderat ut den svenska versionens starka berättelse om Oves barndom och förhållande till fadern.

Synd också att Sonjas, Oves fru, tid som funktionshindrad lärare har fallit bort.

Tom Hanks är duktig i huvudrollen, men knappast framstående på något sätt, han har gjort bättre. Och han är definitivt inte Rolf Lassgårds överman, snarare tvärtom så tycker jag att Lassgård är mer trovärdig, inte minst genom sitt kroppsspråk.

Det gäller överlag jämförelsen mellan rollbesättningarna, den amerikanska är bra, och den svenska precis lika bra den.

Hollywoodfilmen tillför absolut ingenting, den enda möjliga anledningen som jag kan se för den här remaken är att nordamerikaner inte klarar av att se en textad film.

En helt onödig film.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar