Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 6 januari 2023

Litteraturåret 2022 - min läsning: en sammanfattning


Tänkte försöka sammanfatta litteraturåret 2022, och då avses mitt år med de böcker som jag läst under 2022. Från början tänkte jag räkna upp tio titlar, men det fanns fler som pockade på uppmärksamhet, och då bestämde jag att en sådan lista kan gott innehålla så många böcker som jag vill ta upp.

Listan kommer nedan, och den utgår inte från någon inbördes ranking. Jag ska dessutom publicera en recension per dag för varje bok. Kommentera gärna!

* Daniel Stein, tolk - Ludmila Ulitskaja

* Shuggie Bain - Douglas Steuart

* Den stora skrivboken; Beviset; Den tredje lögnen - Agota Kristof

* Siemensrullen - Håkan Andersson

* Allt förgäves - Walter Kempowski

* Den sista gåvan; Paradiset; Efterliv - Abdulrazak Gurnah

* Ett land av snö och aska - Petra Rautiainen

* Upplyst gryt - Max Blecher

* Härkomst - Sasa Stanisic

* Resenärer - Helon Habila

* Återvändarna - Dulce Maria Cardoso

* Oppermanns- Lion Feuchtwanger

* Det gyllene huvudet - Jachym Topol

* Löpa varg - Kerstin Ekman

* Orkansäsong; Paradais - Fernanda Melchor

* Barfotakvinnan - Scholastique Mukasonga


Så osannolikt att det kunde vara sant




Daniel Stein, tolk
Ljudmila Ulitskaja
Övers: Ola Wallin
Ersatz, 2021

Daniel Stein var en fascinerande person med ett spännande levnadsöde. Polsk jude, flyr österut efter Nazitysklands anfall mot Polen 1939, undgår mirakulöst Einsatzkommandons jakt på judar i Vilnius, lyckas ta sig till en mindre ort i Vitryssland där han låtsas vara polack och arbetar åt Gestapo. 

Han varnar det lokala gettot om den förestående förintelsen och hjälper dem att fly. Själv gömmer han sig under ett drygt år i ett nunnekloster, ansluter sedan till partisanerna i skogen. Efter befrielsen arbetar han åt KGB. 

Så småningom återvänder han till Polen, låter döpa sig, och blir efter en tid prästvigd i den katolska kyrkan. Efter några år emigrerar han till Israel, och bildar där en egen församling, bestående av framför allt kristna judar, men också en och annan vilsen existens här i världen – alla är välkomna. 

Han ansöker i egenskap av jude om israeliskt medborgarskap, men vägras på grund av sin konversion. Han hamnar snart i konflikt med den egna katolska kyrkans ledning, han förkunnar en egen teologi, och ses dessutom med oblida ögon av snart sagt alla trossamfund i det heliga landet – och de är många.

Ett öde så osannolikt att det kunde vara sant. Vilket det faktiskt också är.

Onekligen tacksamt litterärt stoff.



Foto: Av Dmitry Rozhkov - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20041980


Ulitskaja väver hans livshistoria till en berättelse om skuld ansvar och moral. I en förtappad och oförbätterlig värld av hat, intolerans, inskränkthet, diskriminering, fördomar och oförsonlighet strävar den judiske katoliken Daniel Stein att sin församling predika en universell kyrka som omfattar alla i ett kärleksbudskap. Eller om man så vill: tillbaka till den judiske rabbinen Jeshua, mer känd som Jesus.

Ett polyfont collage av avbrutna och ibland motsägelsefulla fragment, precis som livet självt, med berättelser, dagböcker, brev, protokoll, intervjuer, sveper genom Europas och Mellanösterns dramatiska historia där samma tragiska inslag av våld, hat och förföljelse återkommer med en skrämmande regelbundenhet.

Daniel Steins händelserika liv är ingen framgångssaga, många skulle nog tvärtom beskriva det som ett misslyckande. Låt gå för det, men det är inte desto mindre ett meningsfullt misslyckande, eftersom i det ryms ett hårdnackat motstånd mot världens ondska. Och så länge det finns någon som vägrar att ge upp finns det hopp. För alla, judar och greker, fria och slavar, män och kvinnor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar