Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 28 januari 2023

Louisa återvänder hem till Härnösand: ”Magiskt att vara på hemmaplan”

 


Louisa Lyne har länge velat komma hem till Härnösand och uppträda med sitt Di yiddishe kapelye. I onsdags var det äntligen dags, och Sveriges klezmerdrottning och hennes eminenta band spelade på Bryggeriet. Louisa tyckte inte utan en viss sentimentalitet att det var magiskt att vara på hemmaplan, och hon bjöd på en magisk kväll.

Hon uppträdde för kvällen i grått och glitter, och det kändes lite som klezmermusiken själv, stor bredd, olika influenser, väjer inte för kontraster. Och Louisa Lynes röst som omspänner ett sådant känsloregister passar så väl till klezmers vidsträckta bredd.

Bryggeriets publik bjöds på en förtrollad musikalisk blandning med toner av tango, vals, kampsång, med mera, med rötter i Östeuropa, Balkan och Orienten. Med mera.

Louisa Lyne är förvisso är en duktig sångerska, en skicklig scenartist, och har bakom sig väldigt fina musiker. Men det som gör henne förtjänt av titeln Sveriges klezmerdrottning är hennes kombinerade förmåga att bevara men samtidigt utveckla en tradition, och ge den ett personligt uttryck.

/../

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar