Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 22 oktober 2022

Matteo fotograferar Höga Kusten som ingen annan – nu visas bilderna i Kramfors




2021 års Höga kusten-stipendiat Matteo Rosa ställer ut på konsthallen i Kramfors. Han är utbildad vid Edinburgh College of Art, Skottland, och på Konsthögskolan i Malmö. Han är italienare, har bott sex år i Skottland och är numera bosatt sedan många år i Malmö. Hans ”nomadtillvaro”, som han själv kallar det, har avsatt spår i hans sätt att skapa, han jobbar gärna i det mindre formatet, som en person van vid små utrymmen, och ständigt beredd till uppbrott.

Det präglar inte bara formatet utan även i viss mån innehållet. Hans konst är sökande, och det söker är tillgång till ett nytt medvetande, eller möjligen medvetande på en ny nivå. Vägen dit går genom dialog, eller som han själv föredrar att uttrycka det ”dans” eller ”spel”.

Dansen, spelet, kan vara mellan motsatser, men lika gärna mellan varierande grader av övergångsformer.

Han arbetar med olika tekniker, teckning, måleri, fotografi, installation. Han ser gärna sina verk som blad i ett anteckningsblock, där han utforskar samspelet mellan stillhet och rörelse, yttre och inte verklighet, ögonblicket och tidlösheten, känslor och objekt.

En serie fantastiska foton från Höga kusten glider mellan det konkreta och det vaga, det känslosamma och det objektiva, på några av bladen kan man urskilja minsta lilla detalj, medan andra tenderar att inskränka sig till att förmedla en känsla, den må vara kraftfull eller återhållsam.

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar