Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 15 mars 2022

Från prishöjningar till nazism


Inflationen stiger. Det kan vara värt att påminna hur det kan gå i tider av galopperande prisstegringar, arbetslöshet och ekonomisk kris.


Hans  Falladas liv var som en dålig äventyrsroman. 18 år gammal ska han begå självmord tillsammans med en kamrat, pakten maskeras som duell (!), kamraten dödas men han själv överlever, trots att han försöker bättra på försöket med ett skott i eget bröst. Han relegeras från gymnasiet, och hamnar på mentalanstalt. Året är 1911.

Drygt tio år senare blir det första vändan i fängelse för förskingring. Under hela sitt liv lider han av alkohol- och drogmissbruk.

1932 får Hans Fallada sitt litterära genombrott med romanen *Hur ska det gå för Pinnebergs?* (titeln på svenska är tam, mycket bättre i original, *Kleiner Mann – was nun?* ungefär ”Hur ska det gå nu lille man?”).

Huvudpersonen Johannes Pinneberg jobbar på ett varuhus, efter att ha fått sparken som bokhållare. Det är början av 30-talet i Tyskland, och det råder svår kris, med skenande inflation av astronomiska dimensioner som berövar pengar all dess värde inom loppet av en eftermiddag, och där arbetslösheten är gigantisk, ett helt folk står utan arbete.



Weimarrepublikens försök till lösningar är desamma som överallt annars – budgetåtstramningar och sociala nedskärningar – med förödande resultat.

Det börjar ganska bra för Pinneberg, tills det dyker upp en typ, som vi idag skulle kalla för ”rationaliseringskonsult”. Det räcker inte att vara trevligt och kunnig, det gäller att visa upp resultat också! Hur mycket har du sålt för? Jaså, så lite, inte bra.

Pinneberg blir förstås av med jobbet under förnedrande former, och sedan börjar en Golgatavandring genom krisens Tyskland. Det är en roman om vad som händer när arbetarklassen berövas hopp när arbetsmarknaden blir en djungel där människor ställs mot varandra, när den lägre medelklassen knuffas neråt och görs medellös och det råder ständig osäkerhet i samhället, om hur nazismen växer fram. 

Det är enligt min mening fortfarande den oöverträffade skildringen av 30-talskrisen och de mekanismer som gör nazismen möjlig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar