Idag är det Albert Einsteins födelsedag. Han kom att revidera Newton. Och kan man revidera Newton, kan man revidera vad som helst.
Det är vad jag skulle vilja kalla absolut storhet. Allt är inte relativt.I Marie Hermansons roman "Den stora utställningen" spelar Einstein en central roll.
Den stora utställningen
Marie Hermanson
Albert Bonniers förlag
1923 ska Göteborg fira 300 år sedan stadens grundande med en stor jubileumsutställning. Här bjuds det på nöjen och underhållning i stor skala, göteborgare får en chans att åtminstone för en kort tid förtränga stadens obotliga mindrevärdeskomplex, och det presenteras den svenska industrins allt fler framgångssagor. På plats finns ASEA, LM Ericsson, SKF och Bofors, med flera.
Tidsepoken ser också Den Nya Kvinnan göra entré, yrkesarbetande, fri och självständig.
Men det finns andra krafter i rörelse. I krisens Tyskland frodas chauvinism, antisemitism och revanschism, och ett eko av dessa otäcka tendenser sprider sig också till Sverige.
Ibland kan det ta sig de mest bisarra uttryck, som till exempel i motståndet mot den moderna vetenskapen, i synnerhet relativitetsteorin och kvantfysiken, och framför allt mot Albert Einstein – och hans judiska börd.
Nobelpriskommittén fördröjer priset till Einstein, något som idag ter sig fullständigt obegripligt och inte så lite upprörande, och när han väl får det är det märkligt nog inte för relativitetsteorin. Redan då insåg många att det var påtryckningar från nationalistiska och antisemitiska kretsar som låg bakom kommitténs fega agerande.
Men nu ska Einstein komma till Göteborg och hålla sin Nobelföreläsning – ironiskt nog på det nya nöjesfältet Liseberg! Kring detta väver Marie Hermanson en kriminalhistoria, givetvis med happy end, och en tämligen förutsägbar kärlekshistoria i bakgrunden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar