Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 7 januari 2014

Konstnärernas egen konstauktion blev välbesökt



Järnsta kulturförenings konstauktion blev en stor succé. Ett 30-tal konstnärer, mest lokala men även från Härnösand och Örnsköldsvik, hade skänkt konstverk, tavlor, skulpturer och annat, som bjöds ut till försäljning till högstbjudande.

Författaren Bo R Holmberg debuterade som auktionsförrättare, och han skötte budgivningen och klubban som om han aldrig gjort något annat. Mellan varven bjöd han på humoristiska skrönor från auktionernas litterära värld.

Bo R började med att berätta om auktionen på Sotheby´s i London 1912 då Munchs berömda målning Skriet, som gick för 107 miljoner – dollar. Tillsammans med provisioner fick den konstintresserade rikingen punga ut med 120 miljoner dollar.

Sådana priser var det förstås inte tal om på Järnsta, snarare tvärtom, auktionen började ganska trevande, men även när den så småningom kom ordentligt igång hölls prisnivån ganska lågt. Den stora publiken som hade sökt sig till Järnsta, kunde göra många fina fynd av kvalitetskonst.


Behållningen från konstauktionen ska kulturföreningen använda till att förverkliga flera samarbetsprojekt på konstområdet. Bland annat finns det ett ganska långt utvecklat idéarbete, som bygger på samarbete mellan i första hand Järnsta kulturförening och Konstrundan, men där även Kulturfabriken och Mannaminne är med på ett hörn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar