Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 12 januari 2014

En musikresa med saxofon genom historien



Saxofonen är på många sätt ett märkligt instrument, som räknas till träblåsinstrument trots att det är helt i metall. Dess tillblivelse var egentligen ett misstag när den belgiske instrumentmakaren Adolphe Sax försökte förbättra klarinetten.

Vilket visar att det inom musiken, liksom inom andra mänskliga aktiviteter, sker framstegen främst genom framgångsrika misslyckanden.

I år är det 200 år sedan saxofonens skapare Sax föddes, och det firas av den eminenta saxofonkvartetten Rollin´Phones med ett musikprogram Vive la saxophone, som skildrar saxofonens historia från begynnelsen fram till vår tid. Till sin hjälp har de Olle Persson, en baryton som är en av Sveriges mest efterfrågade operasångare.

På lördag kväll framfördes programmet på Tingshuset i Nyland, och det var mer än fullsatt i den anrika och intima lokalen med den enastående akustiken.

Den musikaliska resan genom saxofonens historia började med det första stycket som framfördes på instrumentet, ett slags salongsmusik. Sedan blev det Berlioz, och efter det Bizets Carmen, i ett bravurnummer av Olle Persson, som visade att han är inte bara en framstående operaartist utan också en duktig skådespelare. Han sjunger sig genom hela operan i en instantversion, där han framför samtliga roller, och där han inte missar en endaste operakliché.

Medan saxofonen i Europa vid förra sekelskiftet var etablerad inom den klassiska musiken, användes den i USA främst inom jazzen. I Sovjet skapade flera framsående kompositörer som Prokofjev och Sjostakovitj verk för saxofon.

Musiken påverkades av dramatiska händelser ute i världen, och inte minst under 30-talets nazistiska förföljelser kom många att lämna Tyskland, bland annat Brechts musikpartner Kurt Weill, som använde sig flitigt av saxofonen i sina av stilblandning präglade verk.

Kvällen avslutades – och kulminerade! – med ett uruppförande av Tingshusets egen värd Fredrik Högbergs verk Melodram.

Utifrån gengrens hela ambivalens gestaltas i ord och toner ett högst personligt stycke om skapandets villkor, om livet i en småstad med ständigt krympande befolkning, om kärlek och politik. Musikalisk mångfald och variation förenas med självdistans och humor.

Som ordvitsare överträffar Fredrik sig själv. Vad sägs om Hångelmanland, och den svårslagna pärlan Åsa-Nietzsche?

Vi slapp i alla fall Ångestmanland.

Det blev en oförglömlig musikkväll med Rollin´Phones och Olle Persson.


Och vilken tillgång för Ångermanland är inte Fredrik Högberg och Tingshuset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar