Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 10 maj 2016

Musikgala med imponerande bredd



Kramfors Music Awards-galan är en mäktig manifestation av det lokala musiklivets mångfald och vitalitet. Att en liten kommun, som i övrigt inte direkt varit en framgångssaga, kan uppvisa en sådan kulturrikedom är häpnadsväckande – och ger all anledning till jubel. Kultur är en väg framåt.

Den andra upplagan av KMA hade flyttat till det större Bollsta folkets hus, och inramningen här var minsta lika professionell som förra gången på Kramm för två år sedan. Fredrik Högberg i sin roll som konferencier var mycket underhållande och rolig, utan att ens dra några dåliga vitsar. Den stafettpinne togs istället över av Ehrling Eliasson (han som i Titti & Ehrling), inte utan en viss framgång.

Prisutdelningar varvades med filminslag av det komiska slaget och live musik – det var ingen brist på artister i lokalen. Bredden var imponerande, vad sägs om blues, schlager, opera, country, folkvisa, vispop, dragspel, med mera.

Operasångerskan Margareta Hallin som fick Life Time Achievement-priset kunde tyvärr inte vara med men kontaktades via telefon. Eftersom operasångaren och pedagogen Jean-Ronald LaFond vann priset som Årets Nyförvärv, samtidigt som den unga operasångerskan Astrid Robillard var nominerad som Årets Klassiska, fick det kommunalrådet Jan Sahlén att se en röd tråd här och han föreslog att man skull verka för en operascen i Kramfors.

Dragspelsvirtuosen Jörgen Sundeqvist var inte sen att kontra med ett förslag om en dragspelsscen.

Värdarna på stället Bollsta Folkets hus belönades med priset Årets Arrangör. Mycket välförtjänt, de har verkligen lyckats att fylla huset med mycket musik och levande kultur.

Priset till Årets Kör gick till Ytterlännes kyrkokör, som med sina snart 170 år är Sveriges äldsta kyrkokör.

Modo Hockeys ordförande och tillika vd för bussjätten Byberg & Nordin Tomas Byberg fanns på plats men i egenskap av… musiker. Han spelar nämligen i det i hela Nordingrå världsberömda bandet Black Bush, som var nominerat i kategorin Årets Coverband. Något pris blev det inte, men Tomas verkade glad ändå.

Ljus- och ljudmästaren Erik Nordlander blev Årets Slitvarg, och det var säkerligen en fin känsla att för en gångs skull få stå i rampljuset för en som alltid finns i bakgrunden.

Många ropade Äntligen! när Fredrik Högberg till slut fick ett pris. Han blev Årets Ambassadör, och det var nog inte för sina diplomatiska talanger. Däremot är det han uträttar för Kramfors i allmänhet och Nyland i synnerhet helt ovärderligt.

Frida Selander citerade ur Sara Lidmans ”Tjärdalen”: ”Så fort man bor i en by måste man bry sig”.

Och veteranen Barbro Lundquist, som fick Life Time Achievement-priset vid förra galan (tillsammans med Ralph Nordlander), konstaterade att KMA-galan var det mest fantastiska som hon har upplevt under hela sitt kulturliv.

Det säger nog allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar