Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 22 december 2012

Veckan från hyllan 2012-52


2012 går mot sitt slut, och det är hög tid för en återblick på året som gått. Här ett axplock av stort och smått som hände sig under året.


Guimaraes och Maribor var Europas kulturhuvudstäder. Om ett år, 2014, är det Umeås tur. Det ni!

Håkan Juholt avgick som S-ordförande efter rekordkort tid. Avgången föregicks av en högst märklig politisk zoologi – en blandning av grodor och svin. Juholt stod för grodorna, hans partikamrater för svinhuggen.

Stefan Löfvén blev ny S-ordförande. Han är ångermanlänning, och det är nog hans största förtjänst så här långt.

Sten Tolgfors (M) avgick som försvarsminister efter den så kallade Saudiaffären. En mystisk historia, som sätter varje kunskapsteoretisk uppfattning på svåra prov. Regeringen lät bygga, utan att veta om det, en vapenfabrik i Saudiarabien, utan att ens göra, och det dessutom för pengar som egentligen inte finns, eftersom de har betalts ut kontant från ett hemligt konto från militära underrättelsetjänsten, ett faktum som givetvis ingen, framför allt inom regeringen, kände till.

Om ni inte fattar någonting, så gör ingen annan det heller. Utan möjligen Carl Bildt. Men han svarar av princip inte på frågor. Och varför skulle han? Han både twittrar och bloggar, och då får ju ändå alla reda på allting.

Fotbolls-EM spelades i Polen och Ukraina, och de häpna européerna upptäckte till sin förvåning att i inget av dessa två länder äter man barn till frukost. Stämningen var på topp, fotbollen som spelades var toppen, utom Sverige förstås, som var totalt botten. Så när som på Zlatan, som också han var toppen, i alla fall i sista matchen, som givetvis var helt betydelselös.

På tal om Zlatan, så anses han av rasisterna inom Sverigedemokraterna inte som svensk. Hans beteende är inte riktigt svenskt. Två av rasistpartiets ledande företrädare gav däremot exempel på äkta svenskt uppförande, när de berusade ställde till med bråk på krogen, sa en massa rasistisk och sexistisk smörja, och sprang sedan omkring på stan beväpnade med järnrör.

Så gör en äkta svensk!

Sedan var det OS i London, och det var kul. OS är alltid kul.

Inte lika kul var valet i Grekland, där EU i god demokratisk anda skrämde grekerna till att rösta rätt. Inte nog med de är lata och slösaktiga, de tänkte rösta fel också! Så kan vi inte ha det.

Presidentvalet i USA var så där kul, Obama har gjort många besvikna, och det har inte gått något vidare. Men hans största tillgång var motkandidaten Mitt ”The Twit” Romney, och det klarade sig hyfsat ändå.

Martin Schibbye och Johan Persson släpptes ut ur etiopiskt fängelse, och ingen vet hur de hamnade där. Framför allt inte Carl Bildt. Men han vet att det var tack vare honom de släpptes. Det var hans tyyyyyyyyyyyyyyyyysta diplomati, så tyyyyyyyst att ingen hörde den. Utom Carl Bildt själv förstås.

Och så var det några vårdskandaler. Fast var det så skandalöst egentligen? Att vinstmaximerande företag maximerar vinsten är ungefär lika upprörande som att rasister beter sig rasistiskt.

Om jag har missat något av vikt under året, så är det som det brukar vara varje år. Särskilt för varje år som går. Minnet blir inte bättre, och allt som har hänt flyter bara ihop.

Alla läsare tillönskas ett Gott Nytt År. Ni som firar Kalle Ankas födelse önskas trevlig helg.


Tills 2013!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar