Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 27 augusti 2012

Världens vackraste bilar visades upp i Kramfors


Smäckra rovdjur på fyra hjul med klös under motorhuven kunde beskådas på hotell Kramms parkering i lördags – det var Jaguarklubben som hade träff i Kramfors. Ett 30-tal personer i femton bilar visade stolt upp sina ögonstenar. Några var långväga ifrån, en hade bilat upp ända från Strängnäs, en annan från västerbottniska Rusksele.


Svenska Jaguarklubben har över 3000 medlemmar, och man tror att så gott som alla Jaguarägare är med i klubben.

- Det är världens vackraste bilar, säger Anders Gothefors från Umeå.

- Det är en mycket speciell känsla med Jaguar, säger Anders, det är som att förvalta ett kulturarv, att köra Jaguar är en kulturgärning!

Den kanske mest kända modellen av Jaguar är E-type, av ingen mindre än Enzo Ferrari ansedd som världens vackraste bil. Arnold Sundström, välkänd bilprofil i Kramfors, är en stolt ägare till en sådan, och han instämmer helhjärtat.

- Det här är sportbilarnas sportbil, med otroligt snygga linjer, och fantastisk på vägen, säger Arnold.

Modellen firar 50-årsjubileum i år, och från början var den tänkt som en ren tävlingsbil, men blev en sådan succé att man beslöt att satsa på den som personbil också. Arnold berättar att den tillverkades i 72 000 exemplar, av vilka 50 000 gick på export till USA.

Den engelska bilindustrin har länge haft ett skamfilat rykte, men Anders Gothefors skrattar bara bort det, och tycker att det kan vara kul att meka. Arnold Sundström inflikar att engelsmännen alltid varit duktiga på sportbilar, och är det faktiskt fortfarande. Jaguar ägs numera av indiska Tata Motors, men tillverkningen sker i England, i en fabrik utanför Birmingham.

För deltagarna i träffen blev det en helg full av aktiviteter. Efter uppvisningen på Kramms parkering blev det ett studiebesök på Box whisky-destilleriet i Marieberg, på kvällen avnjöt man middag på hotellet, och helgen avslutades på söndag med ett besök på Ådalens bilmuseum i Lunde.

- Vi har en härlig gemenskap i klubben, säger Anders Gothefors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar