Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 6 april 2023

Teater som berör om länsbornas levnadsöden

 


På scen: Ellen Henning Öhrström, Gisela Nilsson, Kaj Ahlgren och Victor Wigardt. Foto: Lia Jacobi


Att vara angelägen för den lokala publiken är självfallet ett av en länsteaters viktigaste uppgifter. Teater Västernorrland tar väl vara på det uppdraget i sin pjäs ”Avgörande ögonblick”: Man har samlat in berättelser från länsinvånare, valt ut några stycken och dramatiserat dem till en teaterpjäs. Resultatet är lysande teaterkonst.

Helt lätt att göra bra teater av några med nödvändighet spretiga texter var det säkert inte. Men man har lyckats över förväntan. Kontakt med publiken etableras direkt genom uppbyggnad av lokalen. Publiken sitter i en fyrkant, tätt inpå scenen i mitten, i varje rad finns en stol avsedd enbart för skådespelarna, som genom att ta plats där blir till en del av publiken.

Lite rekvisita använder man sig av, musiken och belysningen spelar däremot en större roll, men det är framför allt skådespelarnas agerande som står i fokus och driver fram föreställningen.

Historierna berättas genom en mångfald av uttryck. Monolog, dialog, man tar över varandras repliker, ibland berättas två historier samtidigt, och det kan också hända att en historia avbryts tämligen brutalt.

Det skapar tempo och energi. Och på ett omärkligt sätt också ett sammanhang när de olika livstrådarna vävs ihop till en humanistisk väv.

Historierna berör, och det på djupet, alldeles oavsett om det är komik eller allvar. Teman för historier varierar, det kan handla om en minnesvärd hockeymatch, traumat att komma ut som homosexuell, glädjen att återses efter 48 år, eller fasan i att bli förföljd av en psykiskt instabil stalker.

Andra akten ägnas nästan helt åt en berättelse från en överlevande från Estoniakatastrofen, och det är mycket starkt.

Det är berättelser från länsbor, och det är naturligtvis mycket speciellt att det kan vara någon som vi känner, ja rent av någon som sitter bredvid oss i publiken.

Men det mest speciella är ändå att dessa lokalt förankrade historier är så universella. Det finns bara en mänsklighet. Nog så viktigt att påpeka inte minst i dessa tider.

Varje liv är en berättelse, varje människa en guldgruva. Och till slut borde alla få komma till tals.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar