Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 1 april 2023

Sensationellt gruvfynd i Kramfors - Lysande framtid men stan måste flyttas

 



En sensationell upptäckt kan snart förändra framtiden i Kramfors på ett genomgripande sätt. Det är prospekteringsföretaget Golddiggers United Scandinavia som meddelar i ett pressmeddelande resultaten av de senaste årens prospektering.

-          Vi har funnit en ovanligt rik malmåder med en hel rad strategiska metaller såsom guld, silver, koppar, titan, tenn, indium, litium, tantalum och flera sällsynta jordartsmetaller, säger företagets svenska presstalesman Dag Brott.

Det sydafrikanskt-amerikanskt-svenska företagets uppfattning är att det förmodligen finns ännu fler metaller att utvinna i den nya fyndigheten.

Kramforsfyndet har väckt internationell uppmärksamhet, och det anses allmänt vara en av de största upptäckterna under åtminstone de hundra senaste åren. En del tror att det kan visa sig vara den absolut största någonsin.

Metallfyndigheten förändrar radikalt spelplanen i Kramfors, men även i övriga Ådalen.

-          Enligt de beräkningar som av oss anlitade konsultföretag har utfört kan gruvbrytningen här skapa så många som tiotusen nya arbetstillfällen – och det enbart i gruvan! säger kommunens nyligen tillsatte egen gruvsakkunnig Sten Skott.

Med alla kringnäringar som etableringen skulle medföra kan det röra sig om mellan 30 och 40 tusen nya jobb. Det innebär en snabb flerdubbling av antalet kommuninvånare och en exempellös tvärvändning av kommunens så länge trista befolkningsutveckling.

Arbetsmarknaden i hela Ådalen kommer att explodera.

-          Otroliga nyheter, jag grät när jag läste rapporten, säger Kramfors kommunalråd och kan inte hålla tillbaka glädjetårarna.

Helt ogrumlad är emellertid inte glädjen. Malmådern ligger nämligen rakt under centrala Kramfors. Den enda möjliga lösningen är att helt enkelt flytta stan.

Ett stort och vanskligt projekt förvisso, men definitivt görligt, det har gjorts förut, i Kiruna. Och det av samma anledning.

-          Vi har redan haft en hel del kontakter med Kiruna kommun och fått ta dela av deras erfarenheter, säger Sten Skott.

Preliminärt finns det två olika planlösningar för flytt av centrum. Den ena är Bollstabruk, den andra Frånö. Båda förslagen anses ha både för- och nackdelar. Ett intensivt arbete har inletts för att ta fram ett fullödigt beslutsunderlag. Beslut ska fattas av kommunfullmäktige innan årets slut.

En viktig aspekt av hela projektet som måste lösas är finansieringen av den stora flytten och upprättandet av ny infrastruktur på den nya lokaliseringen. Kommunen hoppas på omfattande stöd från staten och även från Golddiggers Uniteds sida.

-          Vi tar givetvis ansvar för de delar som ankommer på oss, men utgår samtidigt ifrån att samhället står för sin del av ansvaret, säger Dag Brott.


Foto: Av Arne Müseler / www.arne-mueseler.com, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79685209


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar