Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 9 april 2023

Ett hem för föräldralösa

 

"Hemmet var som en öde ö där en handfull skeppsbrutna gjorde sitt bästa för att hämta sig efter undergången. Deras båt hade förlist i en våldsam storm och sjönk till botten med de flesta av sina passagerare med hela deras packning som innehöll allt de hade och ägde. Nazismens obarmhärtiga vågor gjorde ingen skillnad mellan man och kvinna, ung och gammal, fattig och förmögen. Historiens mest jämlika katastrof.

Så gott som alla överlevande hade klarat sig genom att fly österut och lyckas behålla livhanken i det väldiga Sovjetunionen. Det fanns några få som hade lyckats överleva koncentrationslägrens helvete, det fanns också en och annan som tog sig genom ockupationsåren med falska ”ariska” papper.

De utgjorde en minoritetens minoritet, en skara utvalda vars överlevnad väckte omgivningens ohöljda förvåning, som bara överträffades av deras egen häpna insikt över att fortfarande vara vid liv.

Om de vid något tillfälle träffade på någon bekant från tiden före kriget, vilket hände ytterst sällan, brukade denne utan undantag utbrista: ”men lever du?”, och det var ingen fråga utan snarare en anklagelse.

Och vad skulle de svara? ”Nej då, det är bara som det ser ut, i själva verket är jag precis så död som jag borde vara och som alla förväntar sig!”

En del skulle hävda att ön inte var öde, kanske rent av att det inte ens var en ö. Men de hade fel, helt fel. Visst var det en ö, även om det existerade en omgivning bildade hemmets invånare en isolerad grupp, tydligt avskild genom sin status som mest olyckliga bland de olyckliga, de eländigaste bland de eländiga, de ensammaste bland de ensamma.

De överlevande trotsade sin egen kunskap om Förintelsens omfattning och letade ihärdigt efter släktingar. De sprang in och ut hos judiska organisationer, Röda Korset, satte upp förtvivlade lappar där det bara var möjligt. ”Itzak Shapiro, son till Abraham och Rosa, vi bodde på Freta 11, söker släktingar, vänligen lämna meddelande på Judiska ungdomshemmet på Jagielonska 28.”




Boken kan beställas direkt från författaren eller från Bokus och fysisk bokhandel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar