Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 29 mars 2021

Nu uppmärksammas arbetarlitteratur i länet – nytt residens i Kramfors: "En stolt tradition"




I tre år har Region Västernorrland kunnat erbjuda ett författarresidens på Österåsen. Verksamheten fortsätter också i år, men från och med nu är vistelsen förlagd till Hola folkhögskola. Dessutom har man nu en ny inriktning mot arbetarlitteratur.

- Det finns en stolt tradition av arbetarlitteratur i Västernorrland, säger Cecilia Dahlbäck, litteraturkonsulent på regionen.

Förutom det historiska perspektivet har arbetarlitteraturen en uppenbar koppling till dagens samhällsdebatt. Dessutom har den litterära strömningen upplevt något av en renässans under senare år, och präglas av stor bredd och stark förnyelse.

Det finns en stark berättartradition i Västernorrland, och Cecilia Dahlbäck tror att författarresidenset på Hola kan stimulera fler människor att skriva om sina liv, inte minst genom att skapas nya platser för möten och samtal, och nya nätverk bildas, och att länets egna författare synliggörs i större grad.

- Västerbotten kallar sig för berättarnas län men egentligen är det Västernorrland som är ett berättarlän, säger Cecilia Dahlbäck, och tillägger med ett skratt att hon har sina rötter i Västerbotten.


Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar