Skolfrågan fortsätter att vara infekterad i Kramfors. 25 lärare riskerar uppsägning, och det i sin tur kan leda till att kommunen inte kan leva upp till skollagens krav. Oroliga föräldrar hade kallat till möte med politikerna.
Det var Föräldrarforum Kramforsskolan och Skolforum från Skarpåkersskolan och Grämestaskolan som hade ordnat ett möte i Ådalsskolans aula på tisdag kväll. Intresset är mycket stort, ett hundratal, framför allt föräldrar, men också några lärare, mötte upp. En panel bestående av nio politiker från de styrande S, V och MP och även från C redogjorde för läget och svarade på frågor.
Oron bland föräldrar är mycket stor, och stämningen under mötet var stundtals ganska upphetsad. Stark kritik riktades mot de befarade nedskärningarna, och många uttryckte starka farhågor att de kan resultera i att kvaliteten i skolarbetet kommer att sjunka under en acceptabel nivå.
Huvudfrågan som ställdes var om rektorer och lärare kommer att ha tillräckliga resurser för att kunna leva upp till skollagens krav. Samtliga nio i panelen svarade nej, även om tre ville ändå framhäva att det gällde bara vissa rektorsområden och skolor.
Det finns flera grupper som arbetar med frågan, dessutom har man anlitat en extern expert som ska se över hyresnivåerna för kommunens skolfastigheter. Alla politiker var helt överens om att läget är mycket besvärligt.
– Vi sitter fast i en kniptång, sa V:s Tomas Lundberg.
Och som Rainor Melander påpekade har man att välja mellan att antingen bryta mot skollagen eller mot kravet på budget i balans.
Det är samtidigt uppenbart att det finns just nu inga fungerande förslag till lösningar. Bku-nämnden har redan fått anmärkning för budgetunderskott för 2011, det fattas över sex miljoner i årets budget, och läget är oklart inför 2013.
– Vi har att välja mellan att antingen bryta mot skollagen eller mot kravet på en budget i balans, sa Rainor Melander (S).
S skyllde på oppositionen och den starka folkopinion som i höstas motsatte sig skolnedläggningar i Höga Kusten och Bollsta. C skyllde på S, och ville ha en ny budget.
En förälder föreslog skattehöjning, medan Gudrun Sjödin (S) antydde nedskärningar på biblioteken och kulturskolan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar