Världsbokdagen firades med författarbesök på bibliotek runt om i Ångermanland. På Sambiblioteket i Härnösand talade Vibeke Olsson om sitt författarskap. Hon debuterade redan som 17-åring 1975, och har sedan dess gett ut ett tjugotal böcker, mest romaner. De flesta utspelar sig i historiska miljöer, framför allt i romarriket och under andra världskriget.
Hennes senaste romansvit har också en historisk bakgrund, men den här gången handlar det om sågverksepoken. Böckerna har anknytning till vårt län då handlingen tilldrar sig på Svartvik utanför Sundsvall. Huvudperson är flickan, och sedermera kvinnan, Bricken, vars öden vi får följa från det att hon är tio år fram till ålderdomen. Tre romaner har hittills kommit ut, och ytterligare två planeras.
Vibeke Olsson har länge intresserat sig för sågverksepoken. Hon ser den som ett mycket viktigt men bortglömt skede i svensk historia, den är länken mellan bondesamhället och det moderna Sverige.
- Det är en kort och intensiv period som präglas av ett starkt möte mellan det gamla och det nya, sa Vibeke.
1879 finns det i Sundsvallstrakten 43 sågverk, vilket gör Sundsvall till den tidens största sågverksområde. Det är en egen värld, där de flesta är inflyttade, och där rotlösheten är stor. Det skapar en tacksam jordmån för de framväxande folkrörelserna: väckelsen, nykterheten och socialismen.
Att romanerna om Bricken börjar 1879 är ingen tillfällighet. Det är året för Sundsvallsstrejken, den första storstrejken i Sverige, då 6000 sågverksarbetare lägger ner arbete, vilket ger eko också utomlands
- För mig som kristen och socialist var det fascinerande att se hur arbetarrörelsen och väckelsen kämpade tillsammans, sa Olsson.
Vibeke Olsson är baptistpastor och har också gjort sig känd som vänsterdebattör. Hon anser att socialismen och väckelsen är två sidor av samma sak, samma kamp för en rättvis värld, för fred och försoning.
Strejken slutade i nederlag, men la grunden för framtida segrar. Samtidigt ledde de frikyrkliga samfundsledarnas svek till att den enade fronten sprack och ömsesidiga hätska anklagelser, ett sår som aldrig har läkt. Motsättningarna mellan frikyrkan och arbetarrörelsen har bestått till våra dagar, även om Vibeke Olsson tror att det nu finns hopp om försoning.
- I en tid av superindividualisering, konkurrens och kommersialisering kan folkrörelserna enas i en kamp för en gemensam framtid.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Var du inte och lyssnade på Karin & Karin också?
SvaraRaderaNej hann inte det. Men de är alltid bra.
Radera