Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 17 juni 2011

Hålligång på Holmgång


Holmgång var en form av duell i nordisk forntid, och ett allmänt accepterat sätt att lösa tvister på. Kulturevenemanget på Holms lantbruk i Björkå utanför Sollefteå som kallas för just Holmgång gör verkligen skäl för namnet. Ja, inte för att det är någon duell, men kulturskapandet kan ses som en kamp, och den föreställning man bjuder på förmår att överbrygga så många motsättningar – den mellan stad och land, mellan kända och okända, proffs och amatörer, nytt och gammalt, fin- och populärkultur.

Själva stället för Holmgång är tämligen osannolikt, mitt ute i ingenstans, på en plats med urgamla anor, en inomhusarena med plats för omkring 300 personer, och med högt i tak. Allt detta byggt på en ladugård. Och mycket riktigt så står det kor och idisslar, och kan ses genom pansarglasgluggar i golvet.

Innan föreställningen börjar spelas Ravels Bolero, sedan blir det pampigt värre med Nessun dorma, och hela tiden känner man en omisskännlig doft av kreatur.

Programmet är en härlig blandning av flera olika konstformer. Först ut är Julia och Jonathan, ett par från Stockholm som spelar en egenartad teater. De återkommer flera gånger under kvällen. Det är dans med vinnaren av Scenkonstbolagets koreografitävling Klara Degerman från Härnösand. Mer dans blir det med Norrdans som framför Mats Eks ”På Norrbotten”, till ackompanjemang av J P Nyström. Sara och Erik från Sollefteå sjunger och spelar covers av allahanda slag. Det blir Cirkus Cirkör-inspirerad akrobatik med Manuel från Näsåker.

Och överraskningar, som är, ja överraskande, och definitivt vidgar gränserna för kulturbegreppet.

Möjligen saknar jag en röd tråd i föreställningen.

Samma program presenteras alla tre dagarna. Däremot avslutas varje kväll med olika huvudnummer. Idag (läs torsdag) var det Dan Viktor med band, den egensinnige trubaduren som kallas för vår tids Cornelis. På fredag blir Roggbiv, ett band som spelar Queen- och Pink Floydcovers, och på lördag kommer blueslegenden Roffe Wikström.

Entré kostar 325, och det är värt varenda krona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar