Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 17 juni 2022

Sveriges största avrättning blir musikal – storpremiär i Prästmon

 


Föreställningen ”Det stora oväsendet” repeteras för fullt i Prästmon. Sveriges största avrättning i fredstid då 71 kvinnor dödades i Torsåker 1675 anklagade för att vara häxor ska åter skildras på scen. Det är en stor satsning med 17 skådespelare och fem musiker. Ensemblen är en blandning av professionella musikalartister från hela landet och lokala amatörskådespelare.

Manuset är skrivet av Jenni Skogsfors och Ellinor Berglund. Ellinor som är musikpedagog på Hola Folkhögskola har en roll i föreställningen. Dessutom är hon i rakt nedstigande led släkt med prästen Laurentius Hornaeus som var den drivande kraften bakom häxprocesserna!

-          Sedan vi spelade ”Det stora oväsendet” förra gången åren 2014 och 2015 har jag fått flera förfrågningar om att sätta upp föreställningen igen. Sedan vi fick stöd från Teater Västernorrland blev saken klar, även om vi fick vänta i ytterligare två år på grund av pandemin, säger Ellinor Berglund.

Det ursprungliga manuset har bearbetats av regissören Helena Svartling, som är Teater Västernorrlands bidrag till produktionen. Jämfört med tidigare har hon sökt att bredda och fördjupa karaktärerna och deras relationer, något som för henne är som centralt för skådespeleri och teaterkonsten överhuvudtaget.

Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar