Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 23 februari 2018

Det ödesdigra året 1979




1979
Christian Kracht
Övers: Anna Bengtsson
Ersatz, 2016

Ett dekadent överklasspar är på en resa mot ingenstans. Relationen är hårt ansträngd, mellan alla högstämda intellektuella diskussionerna duggar elakheterna lika mycket och ofta som drogerna flödar.

Huvudpersonen blir allt mer frustrerad och får nog: ”Jag vill inte fortsätta leva så här längre”, tänker han, och anar inte att han snart blir bönhörd och det på ett sätt han inte kunde föreställa sig.

Året är nämligen 1979, och när de efter en utflykt till några arkitektoniska sevärdheter i Iran hamnar på ett drogparty i bättre kretsar i Teheran bryter den islamistiska revolutionen ut. Homosexuella, drogpåverkade västerlänningar är inte välkomna i det nya Iran, de betraktas rutinmässigt som amerikanska spioner, även om de råkar vara tyska medborgare.

Huvudpersonen flyr Iran, han tar sig illegalt in i det Kina-kontrollerade Tibet där det finns ett heligt berg, och den som gå runt det några varv – medsols! – sonar alla sina synder. Men hur mycket han än knallar runt händer ingenting, pilgrimsfärden skänker inte syndernas förlåtelse, nåd, visdom, eller någonting alls över huvudtaget.

Han blir arresterad av kinesisk militär och satt i fångläger, där uppfostras han till en bättre medborgare med tämligen bryska metoder och tvingas slava dagarna genom med ett tungt och farligt arbete. Här får han minsann sona sina synder.

Och förvånande nog är han ganska tillfreds med den tuffa och inrutade tillvaron. En ny form av flykt från friheten.

Schweizaren Christian Kracht skildrar insiktsfullt de mellanmänskliga relationernas destruktiva spel. Han är också duktig på att beskriva den totalitära statens förment välmenande uppfostringsnit till en påstådd lycka för alla.

De vägval som vi gör i livet är bara skenbart fria, och vi är inte beredda att betala priset när det inte blir som vi hade tänkt. Vilket det aldrig blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar