Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 15 oktober 2012

Nationalekonom med sinne för humor


Idag har ekonomipriset till Alfred Nobels minne delats ut. Jag brukar inte skriva om det i vanliga fall, det vore som att ta ställning till en tävling i alkemi, men i år sammanfaller dagen för utdelningen av detta udda "Nobelpris" med årsdagen av Kenneth Galbraiths födelsedag. En ren tillfällighet naturligtvis, men visst ser det ändå ut som en tanke.
Galbraith var en amerikansk (dock född i Kanada) nationalekonom. Han var mycket inflytesrik under åtminstone två presidenter – Kennedy och Johnson, och framför allt var han en person med ett stort sinne för humor, ett sällsynt drag bland nationalekonomer annars.

Under en middag var Galbraith bordsgranne med Österrikes kansler Bruno Kreisky. Denne frågade: ”Vad är enligt er förklaringen till Österrikes stora ekonomiska framgångar under efterkrigstiden?” . ”Det är enkelt”, svarade Galbraith, ”alla nationalekonomer har stuckit från landet före kriget”.


Han påstås vara den som myntade uttrycket ” Then the shit hit the fan”, och kunde säga saker som “Den enda funktionen som ekonomiska prognoser har är att få astrologin att verka respektabel.”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar